6 tips om je voorraadbeheer te verbeteren

Inhoud

Je voorraad op orde. Of je nu een groot magazijn hebt, of een kleine voorraad. Je magazijn moet altijd op orde zijn. Het maakt niet uit uit hoe groot je magazijn is, of hoe druk je het hebt. Je magazijn moet op orde zijn. Het hele jaar zorg je ervoor dat je voorraadbeheer helemaal op orde is. Wanneer je magazijn niet is opgeruimd, je het lastig vindt om overzicht te bewaren en je niet goed kunt ordenen, wordt het een rommeltje. En een rommeltje is wel het laatste wat je wilt in je magazijn. Want wanneer er een bestelling binnenkomt, wil je zo snel mogelijk het bestelde item kunnen pakken, inpakken en versturen. En wanneer dat niet lukt omdat je voorraadbeheer niet op orde is, loop je eigenlijk erg achter. Een goedlopende webshop, staat op een goed georganiseerde voorraadbeheer. 

Als je om je heen verhalen hoort, dan is het hebben van een geordend voorraadbeheer bij heel veel ondernemers nog helemaal niet vanzelfsprekend. Daarom delen we in deze blog zes tips met je om het voorraadbeheer te verbeteren. 

 1. Ruim op
  Je kunt pas echt goed gaan ordenen wanneer je alles goed hebt opgeruimd. Vaak worden kantoorartikelen wel even snel ergens neergelegd, word een verpakking niet opgeruimd, of wordt een product even snel aan de kant gelegd, noem maar op. Dit maakt het rommelig, en wanneer je hiermee door blijft gaan wordt de rommel steeds groter. Op deze manier kun je niet efficiënt werken. Het kan ook zo zijn dat artikelen niet op de juiste plek terug worden gezet. Dan ben je het overzicht ook snel kwijt. Ruim dus eerst je magazijn goed op voordat je aan andere werkzaamheden begint.
 2. Maak je magazijn schoon
  Natuurlijk maak je met regelmaat je magazijn schoon. Maar zorg er ook voor dat je het magazijn zo af en toe een grote schoonmaakbeurt geeft. Haal alles van zijn kant, trek lades open, haal stellingen leeg en haal overal een goede sopdoek door. Zorg ervoor dat je magazijn niet vervuilt.
 3. Geef alles een vaste plek
  Het is een tijdrovende klus als je dit nog niet hebt gedaan, maar het gaat je ontzettend veel rust en overzicht geven. En dat is wat je wilt in je magazijn. Geef niet alleen alles een vaste plek, zorg ervoor dat je zo efficiënt mogelijk te werk kan gaan in je magazijn. Zijn er bijvoorbeeld producten die heel hard lopen, of producten die dagelijks besteld worden? Geef deze artikelen een vaste plek. Zorg ervoor dat deze producten makkelijk grijpbaar zijn. De producten die minder snel gaan en minder verkocht worden, kun je misschien meer achterin je magazijn een vaste plek geven.
 4. Bepaal je opslagbehoefte
  Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat je zoveel mogelijk voorraad hebt, zodat je altijd kunt leveren vanuit je magazijn. Het klinkt misschien fijn, maar dit kan er voor zorgen dat je magazijn te vol staat met artikelen. Wat ontstaat er dan? Een te vol magazijn waarin je het overzicht kwijt bent. Bepaal daarom je opslagbehoefte. Zorg dat je precies genoeg hebt opgeslagen. Niet meer artikelen dan wat nodig is, maar ook niet minder artikelen. Loop je voorraad na en vul aan waar nodig.
 5. Zorg voor goede organizers
  Je hebt er voor gezorgd dat je magazijn is opgeruimd, schoongemaakt en dat je voorraad op orde is. Maar dan kom je er achter dat je ruimte tekort komt. Oei, hoe ga je dit oplossen? Zorg ervoor dat je ruimtebesparende organizers gebruikt, denk aan:
 • Palletboxen
 • Magazijnbakken die je kunt stapelen
 • Ladebakken
 1. Zorg voor een routeplan dat werkt
  Wanneer je enkele punten verbeterd hebt in je magazijn, kan het gebeuren dat je routeplan niet meer klopt. Wanneer je dit plan niet aanpast, zal een bestelling meer tijd in beslag nemen. En tijd kost geld. Daarom is het belangrijk dat je een goede routestrategie vastlegt. Wanneer je magazijn echt groot is kan het misschien lang duren voordat je de kortste route hebt gevonden. Verdiep je er eens in hoe je de beste routestrategie kunt vastleggen in je magazijn. 

Extra tip: Besteed je voorraadbeheer uit

Het klinkt goed, en dat is het ook. Wanneer je je voorraadbeheer uitbesteedt aan een externe fulfilmentpartner heb je zelf helemaal geen omkijken meer naar je voorraadbeheer. Alles wordt voor je uit handen genomen. Van opslag tot en met retouren. Je voorraadbeheer wordt overgenomen door professionals met veel ervaring op dit gebied. Dit geeft jou als ondernemer veel rust en misschien wel ruimte om je ook op andere werkzaamheden te focussen. 

Je voorraadbeheer op orde, wat heerlijk! Wanneer je ervoor hebt gezorgd dat dat je magazijn netjes en schoon is, helemaal op orde is en er een goede routestrategie vast staat, kun je echt efficiënt te werk gaan in je magazijn. Jij als ondernemer gaat hier ontzettend veel plezier aan beleven, net als de medewerkers die in je magazijn werken. Stel dit werk niet langer uit, maar begin er vandaag nog mee.

Lees verder

Prijzen zijn exclusief btw. op basis van 1 artikel per bestelling en inclusief 1 pallet voorraad in het tarief. 
Meer of minder pakketten per dag of speciale wensen? Prijs op aanvraag. Prijzen voor België zijn inclusief tol.