6 tips om zonder problemen internationaal te verzenden

Inhoud

Wanneer je met je webshop internationaal mag gaan verzenden, komt daar wel iets meer bij kijken dan wanneer je alleen in Nederlands verzendt. Het is allereerst een gave ontwikkeling in je bedrijf wanneer je ook naar het buitenland mag gaan verzenden. Je webshop is nu niet alleen in Nederland bekend, maar ook in het buitenland. Het wordt voor de consument steeds makkelijker om producten van over de hele wereld te bestellen. Wanneer je een webshop beheert, kun je hier zeker je kans grijpen om internationaal te gaan verzenden. Want het wordt steeds makkelijker om naar het buitenland te verzenden. Maar ook komt er wel wat bij kijken. Daarom geven we je in deze blog zes tips om zonder problemen internationaal te verzenden. 

 1. Controleer of je jouw producten wel naar het buitenland mag verzenden.
  Je zult de eerste niet zijn die hier een fout in zou maken, maar het zou wel ontzettend jammer zijn als het gebeurd. Je mag namelijk niet alles wat je maar wilt naar het buitenland verzenden, en vanaf het buitenland mag ook niet alles naar Nederland worden verzonden. Het is dus ontzettend belangrijk dat je voordat je naar het buitenland gaat verzenden, checkt of het überhaupt wel mogelijk is dat je jouw producten verstuurd naar het buitenland. Binnen de EU gelden dezelfde regels als in Nederland, maar buiten de EU zijn sommige producten verboden. Denk bijvoorbeeld aan vloeistoffen of alcoholische dranken. Je producten kunnen bij de douane vernietigd worden of ze worden teruggestuurd. Daarnaast kun je ook een boete ontvangen.
 2. Controleer de douanevoorschriften van het desbetreffende land
  Binnen de landen van de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Buiten de EU is dit anders en krijg je te maken met douaneformaliteiten. Voor sommige landen heb je een douaneformulier nodig. Waar je hierbij moet opletten, is dat de gegevens op het formulier overeen moeten komen met de gegevens op de verkoopfactuur. Wanneer deze gegevens niet overeenkomen, zal de douane je verzending tegenhouden.
 3. Wees transparant over de kosten
  Verzenden naar het buitenland brengt vaak extra kosten met zich mee. Het kan voorkomen dat er extra douanekosten betaald moeten worden. Het is belangrijk dat de klant hiervan op de hoogte is. Wanneer de klant niet hiervan op de hoogte is, mag de klant de bestelling weigeren. Wanneer dit gebeurd, betekent dit dat jij de douanekosten en de retourkosten mag betalen.
 4. Zorg voor het juiste verpakkingsmateriaal
  Het is altijd belangrijk om bestellingen te verzenden met het juiste verpakkingsmateriaal, maar wanneer je naar het buitenland mag verzenden is het belangrijk dat je hier extra goed op let. De pakketten maken een extra lange reis. Zorg er daarom voor dat je extra stevig materiaal gebruikt en dat de bestelling niet beschadigt kan raken tijdens de reis.
 5. Controleer het adres nog eens extra
  Het is belangrijk om het adres op het verzendlabel nog eens extra goed te controleren. In het buitenland kan het adres anders opgebouwd zijn dan hier in Nederland. Ook kunnen er nog meer dingen anders zijn. Een huis wat bijvoorbeeld geen huisnummer heeft, maar een naam. Dit verschilt per land. Check per land nog eens goed welke informatie je nodig hebt.
 6. Communiceer de levertijd naar de klant
  Wanneer je naar het buitenland verstuurd, zal de levertijd langer zijn dan wanneer je iets in eigen land verstuurd. Over het algemeen is de klant zich hiervan bewust, maar het is belangrijk om de klant hier nog extra van op de hoogte te brengen. Onderzoek wat de gemiddelde levertijd is en communiceer dit naar de klant. Je kunt de klant ook zelf laten kiezen tussen een normale zending of een express zending (tegen extra kosten).

Verzenden naar het buitenland hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het wordt ons namelijk steeds makkelijker gemaakt. Wel is het belangrijk om je aan de regels te houden die bijvoorbeeld per land gelden wanneer je daar naartoe wil verzenden. Onderzoek per land goed wat er van je gevraagd wordt en wat er wel en niet mag. Doe je dit allemaal goed? Dan kun je zonder problemen internationaal verzenden. 

Lees verder

Prijzen zijn exclusief btw. op basis van 1 artikel per bestelling en inclusief 1 pallet voorraad in het tarief. 
Meer of minder pakketten per dag of speciale wensen? Prijs op aanvraag. Prijzen voor België zijn inclusief tol.