9 veel gemaakte fouten bij webshops

Inhoud

De laatste jaren worden er ontzettend veel webshops opgezet. Je hebt een hobby, de hobby blijkt meer te zijn dan alleen maar leuk en al snel wordt er een webshop opgezet. Vaak wordt dit gedaan zonder enige kennis en ervaring van de online wereld. Je moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen, je moet zichtbaar worden voor je klant. Er zijn veel succesvolle webshops, maar helaas zijn er nog meer niet-succesvolle webshops. Dat is ontzettend jammer. We willen je met deze blog inspireren en helpen om jouw hiervan te behoeden en om het beter te doen. Laten we kijken naar negen veelgemaakte fouten die webshops maken.

  1. Slechte klantenservice
    Zijn de klanten positief over jouw webshop? Dan praten ze daar maar al te graag over, maar helaas geldt dit ook voor negatieve ervaringen. En een slechte review wil je als webshopeigenaar absoluut niet krijgen. Zorg ervoor dat de klantenservice helemaal op orde is en doe extra hard je best om het verschil te maken voor de klant.

    Wees ook duidelijk over de contactinformatie op je webshop. Laat klanten niet lang zoeken, maar zorg ervoor dat de contactgegevens snel zijn gevonden en dat de klant heel makkelijk contact met je kan opnemen. Geef de klant ook meer mogelijkheden om contact met jou op te nemen. Een telefoonnummer, contactformulier en e-mailadres creëren voor de klant al meer vertrouwen dan alleen een e-mailadres.
  2. Je hebt het verzenden en retouren niet op orde
    In het verzenden van bestellingen zitten veel arbeidsuren, maar wanneer dit proces niet juist verloopt zullen deze uren nog meer oplopen en kom je hoog in je kosten te zitten. Het is zonde van je tijd wanneer je het verzenden en retourneren niet op orde hebt. Deze tijd kun je namelijk ook besteden aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Zorg ervoor dat je de orderverwerking goed op orde hebt. Je hoeft dit tegenwoordig niet meer zelf te doen. Je kunt ook de gehele orderverwerking uit handen geven aan een fulfilment-partij. Zij nemen dit volledige proces van jou over zodat jij je daar niet meer mee bezig hoeft te houden.
  3. Verzendkosten worden niet meegenomen in het aankoopbedrag
    Het is ontzettend belangrijk dat je klant vanaf het begin tot het einde duidelijkheid krijgt over de bestelling. Wanneer de klant een bestelling plaatst op jouw webshop, is het belangrijk dat de klant weet wat de verzendkosten zijn en dat de verzendkosten gelijk worden afgerekend. Het is voor de klant heel vervelend om achteraf nog verzendkosten te moeten betalen, maar ook voor jou als webshopeigenaar is het totaal niet praktisch. Het kost extra tijd, het kost je extra geld en het is gewoon heel vervelend. Zorg ervoor dat je dit helemaal op orde hebt. Laat ook altijd de juiste verzendprijs zien. Wees transparant en geef de verzendkosten duidelijk aan.
  4. Retourinformatie is niet duidelijk te vinden op de website
    In de Algemene voorwaarden staat alle belangrijke informatie die jij met je klant deelt, zoals het retourbeleid. Maar leest elke klant de Algemene voorwaarden? Het document van de Algemene voorwaarden is vaak erg lang. Wanneer een klant iets bij jou wil kopen zal deze niet eerst het hele document van de Algemene voorwaarden lezen. Daarom is het belangrijk om de retourinformatie ook duidelijk op je website te communiceren. Maak een pagina aan met Klantenservice of Veelgestelde vragen en zet daar dan de belangrijkste punten voor de klant. Zo kan de klant de belangrijke informatie makkelijk terugvinden.
  5. Niet duidelijk zijn over de verzendmethode en tijd
    Voorkom onduidelijkheid. Zo voorkom je problemen met je koper. Hoe werkt het verzenden van de bestellingen? Waar moet de klant rekening mee houden? Je kunt bijvoorbeeld ook per product aangeven wat de verzendtijd van het product is. Zorg voor een speciale pagina waar je alle belangrijke informatie deelt over het verzenden.

    We delen een aantal punten waar je op moet letten
    • Verzendkosten, of gratis vanaf een bepaald bedrag?
    • Wat is het retourbeleid?
    • Hoe lang duurt het verzenden?
    • Heb je recht op wettelijke bedenktijd?
  1. Je niet aan de informatieplicht houden
    Wanneer jij online-producten verkoopt op je webshop moet jouw bedrijf zich aan de informatieplicht houden. Het is niet alleen verplicht, maar voor de bezoekers van je webshop is het ook heel fijn, want het betekent dat je je klanten van de juiste informatie moet voorzien. Verdiep je eens goed in de informatie die je moet delen met de klant. 
  1. Je doet te weinig aan marketing
    Blijf investeren in je webshop. Je klanten gaan niet vanzelf komen. Het zou natuurlijk heerlijk zijn als ze vanuit het niets op jouw website terecht komen, maar dat gebeurt niet. Dus wacht niet tot jouw klanten jouw website ontdekken, maar trek ze naar jouw webshop toe. Zorg voor naamsbekendheid. Zorg dat je voldoende tijd investeert in je marketing. Klanten gaan jou niet vanzelf vinden.
  2. Bestellingen verkeerd inpakken
    Wanneer je een bestelling binnenkrijgt is het ontzettend belangrijk dat het verpakken van de order goed verloopt. Het pakket moet goed worden ingepakt, denk aan vulmateriaal wanneer dit nodig is het gebruik van stevige verpakking als dat nodig is. Ook moet er voldoende informatie op het label te zien zijn. Gebeurd dit niet? Dan ontstaan er problemen met het verzenden van de bestelling. Dit leidt tot een ontevreden klant.
  3. Voorraad wordt niet goed bijhouden
    De klant uiteindelijk toch een nee verkopen omdat je voorraad niet op orde is. Een situatie waar je niet in terecht wil komen. Dit zal leiden tot een negatieve ervaring voor de klant en het geeft jou weer meer werk om de klant tevreden te maken. Zorg ervoor dat je voorraad goed op orde is. En geef het duidelijk aan op de website wanneer een product niet op voorraad is om teleurstelling te voorkomen.

Veel van deze fouten kunnen voorkomen worden wanneer je het logistieke proces van je website uitbesteedt aan een externe fulfilment-partij. Zo creëer je ook gelijk meer tijd voor bijvoorbeeld je marketing. 

Lees verder

Prijzen zijn exclusief btw. op basis van 1 artikel per bestelling en inclusief 1 pallet voorraad in het tarief. 
Meer of minder pakketten per dag of speciale wensen? Prijs op aanvraag. Prijzen voor België zijn inclusief tol.