Geld besparen met verpakken en verzenden

Inhoud

Het onderhouden van een webshop is niet gratis. Je betaalt voor je website, je koopt artikelen in voor je webshop, je hebt verpakkingsmateriaal nodig voor de bestellingen en je moet de pakketten op de post doen. Het kost allemaal al genoeg. Daarom willen we je in deze blog wat handige tips aanreiken die je erbij kunnen helpen om geld te besparen met het verpakken en verzenden van bestellingen. Er zijn namelijk heel wat punten waarop je geld kunt besparen.

Hergebruik verpakkingsmateriaal
Gebruik dozen, opvulmateriaal en luchtkussen enveloppen die je kunt hergebruiken. Maak dit ook duidelijk bij de klant. Wanneer de klant een nieuwe bestelling geleverd krijgt, kan deze het oude materiaal weer inleveren. Hier bespaar je geld mee, want je hoeft minder verpakkingsmateriaal aan te schaffen. Het is ook een stuk beter voor het milieu. Op deze manier verbruik je minder materiaal. Je kunt veel soorten verpakkingsmateriaal recyclen en hergebruiken voor toekomstige zendingen. 

Online verzenden
Verzend je pakketten online via een verzendplatform. Deze platforms bieden een volumekorting aan. Wanneer je per dag meerdere pakketten verstuurd, wordt dit interessant voor jou als ondernemer. Hoe meer je verstuurd, hoe groter de kans is dat je gebruik kunt maken van een volumekorting. 


Verstuur op de juiste manier
Misschien klinkt het ontzettend logisch, maar helaas worden hier nog regelmatig fouten gemaakt en zorgt dit voor extra kosten. Kosten die je eigenlijk niet had hoeven maken en je liever aan iets anders zou willen besteden. Verzend je pakketten op de juiste manier met het juiste verzendlabel. Wanneer je het juiste verzendlabel gebruikt, zorg je ervoor dat het pakket op tijd en zonder problemen wordt geleverd bij de klant. Denk aan het juiste gewicht en lengte. Wanneer dit niet klopt kunnen er extra kosten bij komen. 

Verstuur in bulk
Wanneer je op het punt bent gekomen dat je meerdere pakketten per dag verstuurd, kun je hiervan profeteren. Het versturen in bulk betekent dat je per keer zo veel mogelijk pakketten verzendt. Wanneer je webshop dat nog niet toelaat, kun je hier nog weinig mee. Maar wanneer je groeit en je veel bestellingen per dag ontvangt, is het slim om je pakketten in bulk te versturen. Je kunt korting op de verzendkosten krijgen wanneer je regelmatig in bulk verstuurt.

Overweeg goedkoper verpakkingsmateriaal
Natuurlijk is het belangrijk dat de kwaliteit van je verpakkingsmateriaal goed is, en dat de bestellingen zonder schade worden geleverd. Maar goedkoper verpakkingsmateriaal hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit van het materiaal slechter is. Wat vooral belangrijk is, is dat je de juiste formaten gebruikt van het verpakkingsmateriaal. Zorg ervoor dat je verpakking niet te groot en niet te klein is. Dit kan leiden tot schade. Ook hoef je niet te kiezen voor duur opvulmateriaal. Je kunt ook kiezen voor opvulmateriaal dat niet precies op maat gemaakt is. Wat wel heel belangrijk is, is dat je het juiste materiaal gebruikt. 

Het inpakken en verzenden van bestellingen kost geld. Vaak ziet de klant de verzendkosten het liefst gratis. Je kunt het verzenden ook wel gratis aanbieden. Alleen is het dan wel verstandig om bijvoorbeeld je product prijs wat omhoog te doen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gratis verzending aan te bieden voor bestellingen vanaf een bepaald bedrag. Wanneer je op deze manier gratis verzending aanbiedt, gebeurd het vaak dat de klant nog extra producten zal bestellen om aan het minimale bedrag te komen om gratis te verzenden. Maar het is goed om eens goed te kijken naar je huidige verzendkosten en naar je verpakkingsmateriaal. Welk materiaal gebruik je, wie verzend jouw pakketten, kun je het slimmer aanpakken? Kun je misschien op zoek gaan naar een goede deal voor verpakkingsmateriaal, of kun je een voordelige samenwerking aan gaan met een vervoerder. Probeer dingen te ondernemen en gesprekken aan te gaan. Wanneer je niet durft uit te stappen zal er ook weinig gebeuren. Maar wanneer je de stoute schoenen aantrekt, kun je jezelf nog eens verbazen van wat er soms mogelijk en wat je kunt bereiken.

Lees verder

Prijzen zijn exclusief btw. op basis van 1 artikel per bestelling en inclusief 1 pallet voorraad in het tarief. 
Meer of minder pakketten per dag of speciale wensen? Prijs op aanvraag. Prijzen voor België zijn inclusief tol.