Hoe voorkom je vermissing en schade bij verzenden?

Inhoud

Een bestelling die wordt vermist, of een product wat beschadigt raakt tijdens de zending. Dit zijn dingen die je als webshop niet wil meemaken. Als webshop streef je ernaar om de bestelling in perfecte staat bij de klant te leveren. Helaas komt het nog weleens voor dat een bestelling tijdens het verzenden kwijtraakt of dat het beschadigt raakt. Deze fouten kunnen voorkomen worden. Jij als webshop eigenaar kan er ook voor zorgen dat de kans op vermissing of beschadiging zo klein mogelijk blijft. Hoe je dat doet, zullen we in deze blog met je delen. 

Gebruik het juiste verpakkingsmateriaal
Wanneer je het juiste verpakkingsmateriaal gebruikt, zorg je ervoor dat de kans op beschadiging zo klein mogelijk blijft. Het juiste verpakkingsmateriaal is niet alleen maar stevig materiaal gebruiken wanneer dit nodig is, je hebt ook het juiste formaat nodig. En vergeet niet om het juiste soort opvulmateriaal te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een hele stevige doos gebruiken voor het product dat je wil verzenden, maar als de doos veel te groot is voor het product en je gebruikt geen, of niet het juiste opvulmateriaal, dan kan het product tijdens de verzending beschadigen. Het is niet alleen ontzettend jammer dat het product beschadigd bij de klant geleverd wordt, het is ook nog eens heel spijtig dat je hier zelf iets aan had kunnen doen.

Let er daarom goed op dat je:

  • Het juiste materiaal gebruikt
  • Het juiste verpakkingsformaat gebruikt
  • Het juiste opvulmateriaal gebruikt
  • en dat je rekening houdt met het gewicht van het pakket

Kies voor een vervoerder die betrouwbaar is

Als webshop kun je zelf beslissen wie jouw bestellingen verzendt. Denk hier niet te makkelijk over, want niet iedere vervoerder is heel betrouwbaar en netjes in zijn werk. Ga op zoek naar een bedrijf dat netjes te werk gaat, een goede status heeft, betrouwbaar is en goede reviews heeft.

Check het verzendlabel
We kunnen het niet vaak genoeg vertellen, maar wanneer het verzendlabel niet klopt, zal de bestelling zeer waarschijnlijk niet bij de klant terechtkomen. Het komt nog regelmatig voor dat er bijvoorbeeld een huisnummer mist op het verzendlabel. Op deze manier is de kans natuurlijk ontzettend groot dat de klant zijn bestelling niet geleverd krijgt. Ook kan het zijn dat de postcode niet overeenkomt met de woonplaats. Een fout is snel gemaakt, maar in veel gevallen is dit helemaal niet nodig. Zorg er daarom voor dat het verzendlabel klopt. Op deze manier zal het pakket niet kwijtraken en is de kans op een verzendfout hierdoor heel klein geworden. 

Verzeker het pakket
Wanneer je een waardevol product verstuurd, is het wel heel goed om te overwegen om het pakket te verzekeren voor het geval er iets mis gaat tijdens het verzenden.  Niet alleen is het voor de klant prettig dat het pakket wordt verzekerd, ook voor jou als webshopeigenaar is het fijn als het pakket verzekerd is. Wanneer er dan nog iets misgaat met het verzenden, ben je voor een groot deel verzekerd. Verzeker je het product niet en er gaat iets mis tijdens de verzending? Dan heb je niet alleen een ontevreden klant, maar dan ben jij ook je product en je geld kwijt. 

Maak gebruik van een externe fulfilment partij
Een fulfilmentbedrijf is een specialist in het inpakken en verzenden van bestellingen. Zij weten precies wat ze moeten doen, welk formaat verpakking de bestelling nodig heeft, wat er op het verzendlabel moet staan, ze weten precies wat er nodig is om een bestelling in perfecte staat te leveren bij de klant. Een fulfilment partij kan jouw gehele orderverwerking van je overnemen. Dit betekent dat ze alles van opslag tot en met het retouren van bestellingen van je overnemen. Voor jou als bedrijf een win-winsituatie. De gehele orderverwerking wordt van jou overgenomen. Het wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf (veel kleinere kans op fouten), en je krijgt als onderneming veel meer tijd en ruimte om in andere dingen te investeren. 

Om vermissing of schade aan een product te voorkomen is het belangrijk dat je scherp bent en blijft. Een fout kan snel gemaakt zijn, maar kan in veel gevallen voorkomen worden. Controleer je materiaal, de verzendlabels en werk samen met betrouwbare vervoerders. Zorg ervoor dat het hele verzendproces soepel verloopt en dat er geen dingen over het hoofd worden gezien. Er is niets mis met een extra controle. Streef naar een foutloze verzending. 

Lees verder

Prijzen zijn exclusief btw. op basis van 1 artikel per bestelling en inclusief 1 pallet voorraad in het tarief. 
Meer of minder pakketten per dag of speciale wensen? Prijs op aanvraag. Prijzen voor België zijn inclusief tol.