Op deze manier haal je het beste uit je piekseizoen.

Inhoud

Het piekseizoen, de tijd waarin je als ondernemer klaar moet staan om alle drukte op te kunnen vangen en een tijd die erg prettig is voor je omzet. Met het piekseizoen moet je denken aan dagen als: kerst, Black Friday, Sinterklaas en Cyber Monday.  In zo’n piekseizoen wordt er veel van je gevraagd, vooral veel tijd en aandacht. In deze tijd wil je de klant net zoveel zorg en aandacht geven dan buiten het piekseizoen, want je wil geen klanten kwijtraken. Hoe pak je deze tijd het beste aan? En op welke manier haal je het beste uit je piekseizoen? 

Voorbereiding
Zonder een goede voorbereiding ben je nergens. Wanneer je het piekseizoen gewoon over je heen laat komen, is de kans groot dat je voor grote verrassingen komt te staan. En in het piekseizoen heb je geen tijd voor verrassingen, want al je tijd en aandacht gaat naar de drukte van dit seizoen. Zorg voor een goede voorbereiding. Denk aan onderwerpen zoals:

  • Heb ik genoeg personeel?
  • Heb ik voldoende voorraad?
  • Staat alle juiste informatie op de website?
  • Heb ik voldoende inpakmateriaal?
  • Op welke manier kan ik de bestellingen op tijd verzenden?
  • Wanneer start het piekseizoen?

Laat je niet overvallen door de drukte, maar zorg ervoor dat je er helemaal klaar voor bent, zodat de klant de beste service van jou ontvangt. Dit is voor de klant prettig, maar ook voor jou als ondernemer. Want hoe heerlijk is het als alles snel en efficiënt gebeurt?

Kies voor een langere retourtermijn
Het schuurt misschien wanneer je dit leest, maar eigenlijk werkt dit juist in jouw voordeel. Hoe langer de klant krijgt om een artikel terug te sturen, hoe groter de kans is dat de klant dit uiteindelijk niet zal doen. De klant legt het artikel al snel even aan de kant en kan het artikel vergeten terug te sturen. Voor jouw bedrijf betekent dat winst. Daarnaast zal een klant bij een langere retourtermijn sneller iets in jouw webshop aanschaffen. 

Wees duidelijk naar de klant
Het laatste wat je wil bereiken, is dat je ontevreden klanten voortbrengt. Wees daarom duidelijk naar de klant wat betreft de deadline van verzenden. Communiceer wat de uiterlijke besteldatum is voor een tijdige levering. Niemand wil namelijk met kerst met lege handen aankomen tijdens het familiediner. Duidelijkheid zorgt voor vertrouwen bij de klant. 

Je website is up-to-date
Staat alle juiste informatie op je webshop? Is de content niet verouderd? Zijn alle producten voorradig die op je webshop staan? Staan de juiste verzendtijden duidelijk aangegeven? Zorg ervoor dat alle informatie op je webshop klopt. Wees zo duidelijk mogelijk. Laat het niet gebeuren dat je in het piekseizoen nog informatie op je webshop moet aanpassen, omdat de huidige informatie niet klopt. Hier heb je geen tijd voor en dit zorgt ook nog eens voor onnodige stress. 

Kies duidelijke website
De klant wil zo snel mogelijk het perfecte artikel vinden. Is het bij jouw webshop lastig te vinden? Dan zal de klant al snel doorklikken naar een andere webshop waar het product wel makkelijk te vinden is. Zorg er dus voor dat de klant een product gemakkelijk kan vinden. Geef alles duidelijk aan in categorieën en zorg ervoor dat de zoekfunctie optimaal werkt. Maak het de klant zo makkelijk mogelijk, zodat ze snel hun product bij jou vinden en het bij jouw webshop kunnen bestellen. Geef ze geen kans om naar een andere webshop te klikken. 

Het piekseizoen is een tijd die veel van jouw webshop vraagt, maar tegelijkertijd kan het je ook ontzettend veel geven. Het piekseizoen staat niet alleen maar voor een piek van drukte, het staat ook voor een piek van inkomsten. Zorg er dus voor dat je klaar bent wanneer het piekseizoen start. Want het piekseizoen kan jouw webshop een boost geven, kan je laten groeien en meer bekendheid geven. En wanneer je het lastig vindt om je webshop voor te bereiden op zo’n piekseizoen, kun je de orderverwerking ook uitbesteden aan een externe fulfillment-partij. Op deze manier hoef jij hier zelf geen zorg meer over te dragen en kun jij je misschien richten op het verbeteren van je webshop.

Lees verder

Prijzen zijn exclusief btw. op basis van 1 artikel per bestelling en inclusief 1 pallet voorraad in het tarief. 
Meer of minder pakketten per dag of speciale wensen? Prijs op aanvraag. Prijzen voor België zijn inclusief tol.