Een webshop opzetten, de droom van veel mensen. Maar het is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Er komt namelijk veel kijken bij het opzetten van een webshop. Zo zijn er aardig wat valkuilen wanneer je een webshop opzet, en daarom is het belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt. Als beginnend webshopeigenaar is het belangrijk dat je een goede start maakt en dat je het onderhouden van een webshop serieus neemt. Als webshopeigenaar wil je natuurlijk niets liever dan dat je webshop succesvol is en blijft. In deze blog delen we de valkuilen bij het opzetten van een webshop.
Geen duidelijk plan hebben
Een ondernemingsplan vormt de basis voor jouw bedrijf. Zonder dit plan heb je geen duidelijkheid voor jezelf, maar creëer je ook geen duidelijkheid voor de klant.
- Welke producten wil je gaan verkopen
- Wie zijn je klanten?
- Wie zijn je concurrenten?
- Hoe wil je winst maken?
Een ondernemingsplan helpt je om een duidelijke focus te hebben. Ook kun je hierop terugvallen wanneer het even niet lekker loopt met je webshop. Wat en wie wil jij bereiken met je onderneming? Wat is je doel en op welke manier ga je dat doen?
Geen professionele uitstraling
Als webshopeigenaar is de webshop je trots. Alles aan deze webshop moet jou het gevoel geven dat je iets goeds hebt neergezet. Dit betekent dat je webshop er professioneel uit moet zien. Ziet jouw webshop eruit alsof je het zelf in elkaar hebt gezet, dat je de foto’s zelf hebt gemaakt en staan er misschien typefouten in de tekst? Dan mist het een stuk professionaliteit. De klant zal dan snel geneigd zijn om door te klikken naar een andere webshop. Dat is niet wat je wil bereiken met je webshop. Je streeft ernaar dat je de aandacht van je klant trekt op een positieve manier. Investeer in een professional. Iemand die de website vormgeeft, iemand die foto’s maakt en iemand die de teksten schrijft. Wanneer je basis goed is, ben je al een heel eind op weg.
Onvoldoende voorraad
Een van de vervelendste dingen die je kan overkomen, is dat een klant een product besteld, maar het niet geleverd kan worden omdat de voorraad niet op peil is. Oei, dat wil je uiteraard voorkomen. Zorg dat je voldoende voorraad hebt. Door ervaring leer je al welke producten er goed lopen en welke producten minder hard gaan. Als webshop eigenaar wil je geen nee verkopen en wil je ook niet dat de klant langer moet wachten omdat het product niet op voorraad is. Als het een keer voorkomt dat de levertijd voor een product langer duurt, geef dit dan duidelijk aan op de webshop zodat de klant weet waar hij aan toe is.
Je bent onzichtbaar
De webshop kan er misschien prachtig uitzien, maar dat betekent nog niet dat je zichtbaar bent voor de klanten. Ben je makkelijk te vinden in Google? Zorg voor de juiste content. Het is misschien even uitzoeken hoe je dit allemaal op de juiste manier aan kunt pakken, maar onderschat dit gedeelte niet. Wanneer je niet zichtbaar bent, komen er ook geen klanten. En geen klanten, betekent geen inkomsten.
Klanten willen jou als bedrijf zien. Wie ben je, wat verkoop je? Jouw aanwezigheid op social media kan ervoor zorgen dat de webshop meer klanten krijgt. Bedenk goed welke vorm van social media er bij jouw webshop past en laat hier zo veel mogelijk van jouw bedrijf zien. Maar ook hierin geldt, zorg voor een professionele uitstraling. Mensen moeten gelijk kunnen zien dat het om een zakelijk account gaat. Wanneer het er professioneel uitziet, blijven klanten hangen op je pagina en zullen ze sneller naar je webshop gaan dan wanneer de professionaliteit mist.
Onvoldoende klantenservice
Heeft een klant een vraag of een opmerking, dan wil de klant zo snel mogelijk geholpen worden. Daarom is het belangrijk dat je klantenservice goed is. Zijn er verschillende manieren om contact op te nemen? Wordt er binnen een bepaalde tijd reactie gegeven? Een goede klantenservice zorgt ervoor dat je de klant houdt, zelfs wanneer de klant een klacht heeft. Wanneer de klant goed wordt geholpen met een klacht, is de kans groot dat deze klant gewoon weer terugkeert. Zorg ervoor dat je snel reageert op de klant, en wees in elke situatie vriendelijk.
Iets nieuws beginnen is altijd spannend. Het roept veel vragen bij je op, onder andere: “Doe ik het wel goed?” Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk niet vandaag: “Ik start een webshop” en dezelfde avond staat deze al online. Bereid je voor, maak een plan, leer van de fouten die anderen hebben gemaakt en neem het heel serieus.